KULTURREDAKTIONEN P1 TIPSAR

Bäst just nu vecka 11 – Alan Partridge, Cold war och P3 Musikdokumentär

2:43 min

Joakim Silverdal, Helene Alm och Gunnar Bolin tipsar om poddar, tv-serier, film och musik.

West Wing Weekly (podcast)

Många podcasts fungerar som följeslagare till tv-serier, men det här är den bästa. En West Wing-nörd poddar om hela serien tillsammans med skådespelaren Joshua Malina. De gästas av politiker, manusförfattare och andra skådespelare från serien. Börja nu! Då borde du hinna klart lagom till podcasten går i mål nästa år. Finns där poddar finns.

– Joakim Silverdal (reporter/kritiker)

Hazy Shade of Winter med Gerard Way (låt)

Lite skramligare gitarrer och rostigare röster när emorockaren Gerard Way tolkar Simon & Garfunkels låt från 1966. Jag gillar trenden att ge gamla fina örhängen nytt liv i serier och filmer. I det här fallet Umbrella Academy. Och både 60-talisten och 00-talisten kan digga ihop. Finns att strömma.

– Helene Alm (reporter)

Shtisel (tv-serie)

Shtisel är något så ovanligt som ett familjedrama inifrån en ultraortodox judisk familj i Jerusalem. Män med korkskruvslockar, lustiga hattar och kvinnor i peruk. Och en helt fantastisk lågmäld dramaserie som fullständigt bortser från politik och egentligen också – religion. Suveränt spelad och berättad. Men väcker också frågor om man verkligen kan bortse från den politiska roll som ortodoxin spelar i Israel. Finns på Netflix.

– Gunnar Bolin (kritiker/programledare)

This time with Alan Partridge (tv-serie)

Steve Coogan har återuppväckt en av humorhistoriens mest fantastiska jubelidioter: Alan Partridge. Den här gången försöker han sig på ett jobb som programledare i tv-soffa på BBC. Spoileralert: det går inte jättebra. Varning för ångestsvettningar och asgarv!

– Joakim Silverdal (reporter/kritiker)

Cold War (film)

Melankoliskt och musikaliskt av Pawel Pawlikowski om jazzmusikern och den unga sångerskan som i 50-talets Polen förälskar sig när de är med och bygger upp en propagandakör. När chansen att hoppa av till väst kommer gör de olika val som får konsekvenser för resten av deras liv. Fantastisk skildring av kärlek och livsvillkor under kalla kriget.  Och vackert filmat i svartvitt.

– Helene Alm (reporter)

P3 Musikdokumentär (podd)

För oss som främst får information om hiphop och r'n'b av våra barn eller långt mer uppdaterade kollegor, så är P3 Musikdokumentär en guldgruva. De senaste om Kendrick Lamar – frälsaren från Compton anbefalles. Alltigenom fascinerande, såväl i text som musik.

– Gunnar Bolin (kritiker/programledare)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista