Journalistiken förändrad i Slovakien efter uppmärksammat mord

2:28 min

Det har gått ett år sedan morden på journalisten Ján Kuciak och hans fästmö. Morden kastade landet i en djup kris.

En slovakisk affärsman åtalas för att ha beställt morden på journalisten Ján Kuciak och hans fästmö för ett år sedan.

– Allt har förändrats, också journalistiken, säger Arpád Soltész, vän och kollega till Ján Kuciak som nu leder ett centrum för grävande journalistik i Bratislava.

– Kollegorna jobbar ännu hårdare och ännu bättre, säger Arpád Soltész. Efter morden lever journalister i Slovakien under större press och oro men de har ändå visat, att om man dödar en journalist kommer 30-40 nya, störtförbannade och ännu mer motiverade.

– Och de släpper inte taget, säger Soltész som leder centret för undersökande journalistik uppkallat efter Ján Kuciak. (ICJK)

Journalister från flera slovakiska medier tog initiativet att skapa en plattform för stöd och samarbeta mellan grävande reportrar. Det var avslöjande om korruption, kopplingar mellan slovakiska politiker och italiensk maffia, som kostade Ján Kuciak och flickvännen Martina Kušnírová livet.

För slovaker som är vana vid korrupta ledare och maktmissbruk var mord ändå en gräns man inte trodde skulle överskridas. Under flera veckor hölls stora demonstrationer runt om i landet. Premiärministern tvingades avgå men fortsätter att dra i trådarna bakom kulisserna. Och han fortsätter att hota och hetsa mot journalister.

– Politiker beskyller medier och civilsamhällesorganisationer för att vara opålitliga och skada landet, säger Xénia Makarová, en annan av Ján Kuciaks kollegor.

Efter mordet var hon väldigt frustrerad och ville jobba mer aktivistiskt. Nu arbetar hon för en anti-korruptionsorganisation.

Ursprungliga löften om bättre skydd för journalister har istället utmynnat i lagförslag om att personer som omnämns i media ska få större utrymme att kommentera det som rapporterats, även om det är korrekt.

Trots smutskastning och en global förtroendekris för journalistisk, konstaterar Arpád Soltész att slovakiska journalister under det gångna året har lyckats vinna tillbaka förtroende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista