David Sedaris: Jag skriver om allt, utom mitt sexliv

18 min

David Sedaris är en av USA:s just nu mest uppmärksammade komiker och författare. Nu gästar han P1 Kultur under sin Sverige-turné.

I snart 25 år har man kunnat följa David Sedaris skrivande i hans olika samlingar och krönikor och kåserier. Ja, om man inte läst de i tidningar som New Yorker och eller hört dem i radioprogram som This American Life.

Och eftersom texterna oftast är berättade i jag-form så har jag och många andra läsare på det här sättet också följt Sedaris själv genom livet. Jag har läst om hans uppväxt, bland annat om tvångstankarna som han hade som gjorde att han skulle slicka strömbrytare när han kom in i ett rum. Jag har läst om hur det var att erkänna för sig själv att vara alkoholist, och sluta dricka. Och sedan när han slutade röka också. Och hur det var när han började bli besatta av att använda en digital stegmätare, och hur det i sin tur ledde till att han började plocka upp skräp medan han promenerade. Och, tydligen ska det finnas en sopbil uppkallad efter honom i Horsham District i Sussex.

Till slut sitter min idol vid sidan om mig i studion. Och jag är mer än lite nervös.

Hör vårt samtal i klippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista