Torsten och Wanja Söderbergs pris upphör

1:08 min

Det största designpriset i världen, Torsten och Wanja Söderbergs pris i design och konsthantverk, har delats ut för sista gången.

Orsaken till beslutet är att Tomas Söderberg, mångårig ordförande för Torsten Söderbergs stiftelse, som var djupt engagerad i prisets tillkomst, dog i början av 2019.

Stiftelsen har i 25 år uppmärksammat nyskapande och framstående gärningar inom design och konsthantverk i Norden. Prissumman på 1 miljon kronor gjorde det till det största designpriset i världen.

Men 2018 års pris blev alltså det sista.

Det är Röhsska museet i Göteborg som har delat ut priset och stått värd för pristagarutställningen.

– Som pris har det varit unikt på flera sätt, för det första har vi haft ett nära samarbete med de andra nordiska länderna och deras designmuseer. Men sedan har det varit det största priset rent ekonomiskt och det är klart att det är många formgivare som i sitt stilla sinne önskat att kunna vinna en summa för att bygga en starkare praktik, säger Nina Due, chef på Röhsska museet i en kommentar om prisets betydelse.

Röhsska museet skriver i ett pressmeddelande att samarbetet med Torsten Söderbergs Stiftelse fortsätter, bland annat genom forskningsprojekt som stiftelsen stöttar.

2018 års pristagare Brynjar Sigurðarson och hans verk går att se på Röhsska museet fram till den 19 maj 2019.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista