"Operabyrån" får Guldkvasten

Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare (KVAST) uppmärksammar årligen en aktör som gör särskilt betydelsefulla insatser för kvinnliga tonsättare med priset Guldkvasten.

Ur KVASTs pressmeddelande: Tillsammans med färgstarka och kreativa konstnärer som knyts till olika projekt skapar Operabyrån scenkonst som tänjer på operabegreppet. I föreställningarna förenas barockmusik och ibland nyskriven musik med ämnen som är angelägna och aktuella idag, och där kvinnor ur historien lyfts fram ur skuggorna.

Motiveringen för Guldkvasten 2018

"Operabyrån får Guldkvasten för att de med en rad förnämliga sceniska konserter och operaföreställningar med musik av, och om, kvinnliga tonsättare
från barocken bidragit till att justera musikhistorien."

Hedersomnämnande Guldkvasten 2018: Den Andra Operan

"För att de sjösatt ett operainitiativ med tydlig agenda vad gäller kvalitet, det vill säga nyskapande musikteater med lust till jämställdhet och mångfald."


Den första bevarade operan skriven av en kvinna är från år 1625. Sedan dess har hundratals kvinnor skrivit operor genom seklen, många av dem mycket framgångsrika. Ändå är idag nära 100% av operor som framförs i Sverige skrivna av män. Den Andra Operan gör tvärtom och spelar i stället enbart operor skrivna av kvinnor.