RECENSION - LITTERATUR

Sparsmakat om frånvarons höga densitet i "Lägenheten"

1:59 min

RECENSION. "Lägenheten" är Nora Szentiványis första roman som hon först skrev på norska och nu har färdigställt på svenska. Katarina Wikars har sträckläst.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Lägenheten
Författare: Nora Szentiványi
Originaltitel: Leiligheten
Utgivningsår: 2016

I minnet går det att frammana mormors minimala lägenhet i Budapest, planritningen, var möblerna stod, hur man skulle röra sig för att inte stöta ihop med dem. Och liksom sammanvuxen med lägenheten mormor själv, från början var de fyra som bodde i den innan föräldrarna tog bebisen med sig och flydde till väst en morgon i maj 1970. Mormor blev kvar, allt äldre, allt ensammare, männen som passerar kallas bara Mekanikern, Korvmakaren, Rökaren.

Det här är en känslomässigt och stilistiskt sparsmakad roman om den höga densitet som frånvaron har. Tidsplanen vävs samman, det är alltid en resa från eller en resa till medan åren går, några dör, andra försvinner, nya barn föds som inte kan tala ungerska med gammelmormor. I den lilla historien om försöken att komma nära och komma bort från en familj skildras också krigets verkningar, angiveriet, de som flydde och de som blev kvar, anpassade sig, kommunismens fall, och de nya flyktingströmmar som kommer vandrande genom Europa och som Ungern virar taggtråd för att hålla undan. 

Mormor i lägenheten är den orörliga utgångspunkten från vilken de andra kan mäta sin rörelse bort. Det är en oumbärlig berättelse om att leva på avstånd.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista