Kulturrådet: 100 miljoner kronor-satsning gav resultat

2:21 min

Satsningen på 100 miljoner kronor per år under 2016-2018 för att landets kulturskolor ska nå fler unga som de normalt inte kommer i kontakt med har nått tusentals barn och unga. Det säger Jenny Löfström Ellverson, verksamhetsansvarig på Kulturrådets kulturskolecentrum.

Igår gav kulturminister Amanda Lind beskedet att kulturskolorna ska få tillbaka ett bidrag som inte fanns med i den moderata och kristdemokratiska statsbudgeten för i år. I sitt tal på Kulturskoledagarna i Solna bad hon att få återkomma om hur och när bidraget ska återinföras. Det handlar om ett bidrag på tidigare 100 miljoner kr per år som kulturskolorna har kunnat söka del av under åren 2016-2018 för att kunna nå fler unga som inte brukar komma i kontakt med Kulturskolan.

Moderaterna och Kristdemokraterna ansåg i höstas att satsningen hade varit både dyr och ineffektiv, men på Kulturrådet är man alltså av en annan uppfattning. Satsningen har nått tusentals nya barn och unga, säger alltså Jenny Löfström Ellverson:

– Jag har sagt ungefär 20 000 men problemet med det är att vi har räknat litet olika i blanketter, men i runda slängar.

Löfström Ellverson berättar bland annat hur Kulturskolan i Växjö har startat en öppen verksamhet efter skoltid i ett socioekonomiskt utsatt område, och att det kanske var ett hundratal barn och unga direkt anmälde sig till fiol av alla ämnen.

– Den typen av verksamhet har också bekostats av bidraget, säger hon och fortsätter:

– I Kungälv har man gått ut och frågat unga "vad är det ni är intresserade av att göra på er fritid?", "Hur ser er fritid ut?".

Ett övergripande svar blev att de unga ville ha ett ställe dit de kunde komma och hänga, och att det skulle hända "coola kultursaker" när de var där, berättar Mariella Sivertstrand som är chef för kulturen i Kungälvs kommun.

Resultatet blev en mötesplats med kulturell inriktning där ungdomar har kunnat skapa saker tillsammans med kulturskolans pedagoger, som kostymer till så kallat cosplay, och där ungdomar har kunnat testa slöjd, bild och film. På det här sättet har Kulturskolan i Kungälv nått fler killar och äldre elever.

– Vi hade aldrig kunnat våga ta pengar för att göra det annars, så det skapar en luft och kreativitet att våga testa nytt och framför allt lyssna på vad barn och unga vill ha, säger Sivertstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista