Dramatens vd Eirik Stubø avgår efter kritiken

0:37 min

Dramatens vd Eirik Stubø avgår. Det meddelas efter ett krismöte.

En kommentar från kulturredaktionens teaterkritiker Jenny Teleman finns längst ned i artikeln.

– De senaste veckornas massiva uppmärksamhet kring Dramaten och arbetsmiljöfrågor har påverkat många och varit påfrestande för hela verksamheten. Och jag har under de senaste dagarna förstått att jag inte har tillräckligt stort förtroende hos tillräckligt många i personalen, säger Eirik Stubø i en kommentar.

Styrelsen har utsett vice vd Maria Groop Russel till ny vd med omedelbar verkan.

– Det är en samlad bedömning som styrelsen har gjort så att vi kan fortsätta det arbete vi har gjort med arbetsmiljöfrågor. Vi får en ny kraft genom att tillsätta en ny vd, säger Ulrika Årehed Kågström till Kulturnytt.

Räcker det?

– Nej, jag tror att vi kan komma att behöva vidta många olika åtgärder framöver. Den viktigaste frågan vi har att titta på nu är rekryteringen av en ny teaterchef. En person som kan ta det konstnärliga ansvaret för Dramaten på sikt. Men här handlar det också om att involvera medarbetarna när vi tar fram en profil på ny konstnärlig ledare.

Efter dokumentären ”Josefin Nilsson – älska mig för den jag är” har det riktats kraftig kritik mot teatern. I dokumentären lyfts det fram att en medarbetare på Dramaten, som arbetade där fram tills dokumentären sändes, dömdes för misshandel av skådespelerskan och sångerskan i slutet av 90-talet.

Kungliga dramatiska teatern har också fått kritik av anställda som vittnat om arbetsmiljöproblem. Bland annat har skådespelerskan Julia Dufvenius vittnat om hur hon fick ha eskort fram till scenen för att hon var rädd för en medarbetare.

Eirik Stubø har varit både konstnärlig ledare och satt upp egna pjäser, samtidigt som han varit vd för teatern. Förra veckan meddelade Dramaten att personalärenden skulle skötas av vice vd.

– I den rollen måste man kanske lösa personalproblem samtidigt som man rollbesätter. Den här modellen att arbeta, att vara den stora konstnären som väljer, samtidigt som man sköter personalfrågor, kanske inte fungerar längre. Jag kan tänka mig att det är i den riktningen man går, att man delar upp ansvaret, säger kulturredaktionens teaterkritiker Jenny Teleman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista