scen

Reportaget om flyktingkrisen blev en roman

12 min

När Daniel Yousefi åkte för att besöka flyktingläger på ön Lesbos i Grekland 2015, var det för att skriva ett lyriskt reportage. Men det blev romanen "Den åttonde kontinenten".

När författaren Daniel Yousefi åkte iväg för att besöka flyktingläger på ön Lesbos i Grekland för fyra år sedan, var det för att samla intryck till ett alternativt flyktingreportage för dagspressen. En lyrisk text som skulle ge nya och andra bilder av flyktingkrisen.

Han skrev i en liten anteckningsbok som sedan kom bort på resan. Så det blev aldrig något reportage, men i vår har han debuterat i bokform med ”Den åttonde kontinenten”, en diktsamling, vittnesskildring och reseberättelse i kombination.

Nyligen gjordes en läsning av texterna av en grupp ungdomar med egna erfarenheter av flykt, på Dramaten i Stockholm. De ingår i en ideell teatergrupp för nyanlända som startade hösten 2015. En av medlemmarna i gruppen är nittonåriga Sanaz Sharifi från Afghanistan, hon vill helst glömma flyktingfasen i sitt liv och istället satsa på teatern. Föreställningen "Den åttonde kontinenten" var regisserad av David Fukamachi Regnfors och Hamadi Khemiri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista