RECENSION - DANS

Lekfullt och smart om "olösta" känslor på Göteborgsoperan

2:58 min

RECENSION. Norske koreografen Jo Strømgren kombinerar dans, teater och humor i en alldeles egen stil. Hans nya verk, "Ministeriet för olösta känslor", hade premiär på Göteborgsoperan i helgen.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Ministeriet för olösta känslor
Koreografi & scenografi: Jo Strømgren
Kompani: 15 alternerande dansare ur Göteborgsoperans Danskompani
Kostym: Bregje van Balen
Scen:
Lilla Scen GöteborgsOperan, därefter turné i Västra Götaland
Speltid: 12 april – 2 juni 2019

Vad är en olöst känsla? Enligt programbladet är det känslor som varken polisen, vårdcentralen eller kyrkan kunnat hjälpa till med, och då krävs förstås ett ministerium. Där köar människor för att få sina fall prövade hos en handläggare som sitter i ett grått rum vid ett skrivbord med lampa, telefon och kaffetermos. Och inte minst: en kassettbandspelare som har en central roll eftersom alla sökande har med sig en musikkassett.

Det är en väldigt rolig idé som Jo Strömgren, som här kallar sig "legitimerad koreograf", utnyttjar maximalt i sin föreställning. I 20 olika scener eller tablåer gestaltas olika problem som får helt olika karaktär beroende på vilken musik som finns på kassetten – Nina Simone, heavy metal, finsk tango eller Lill Lindfors

Den här föreställningen är tänkt för en gymnasiepublik och Strömgren väljer avsiktligt musik som unga inte lyssnar på, och att det är så olika musik breddar föreställningens känsloregister på ett suveränt sätt.
Utöver den kostymklädde handläggaren är det fem dansare på scen som byter roller blixtsnabbt: en peruk, ett par glasögon och ett nollställt ansiktsuttryck så är personen en annan. Dansarna gör sina roller utan ord, uttrycker sig genom kropparnas böjlighet och precision, för orden svarar en speakertext som med lakoniska kommentarer understryker det absurda och komiska i när starka känslor möter byråkratin.

Men oavsett om man maniskt vill klippa sönder något, eller har en obotlig kärlek till män i kamouflageuniform, eller trots sitt färglösa yttre döljer en eldig Carmen, eller - till slut som handläggaren själv - vill se en sexuell orgie genom ett nyckelhål, så ligger i botten hos alla sökanden en längtan efter kärlek.

Det är lekfullt och smart, en helt underbar föreställning som på bara 50 minuter ger en halsbrytande resa bland allas våra känslor, olösta eller ej.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista