Nolde väcker debatt – kan man uppskatta konst av en nazist?

2:10 min

Kan man uppskatta konstverk målade av en övertygad nazist? Frågan ställs på sin spets i en ny utställning om den tyske expressionisten Emil Nolde på konsthallen Hamburger Bahnhof i Berlin.

Att Emil Nolde som var den mest kände konstnären bland dem som nazisterna fördömde som "entartet" - degenerad – själv var nazist, är ingen nyhet. Men hur ivrigt han höll fast vid nazi-regimen och antisemitismen ända till krigsslutet, det har blivit känt först på senare år, i samband med att tiotusentals dokument i hans arkiv har blivit tillgängliga för konsthistoriker.

Resultatet av deras forskning ligger nu till grund för utställningen Emil Nolde - en tysk legend. Konstnären i nationalsocialismen. Legenden var han i högsta grad själv delaktig i att skapa.

Emil Nolde var djupt chockad över att nazisterna fördömde hans konst och att hans tavlor fick en så framträdande placering på utställningen Entartete Kunst 1937. Trots hans nära kontakter högt upp i hierarkin blev han 1941 förbjuden att ställa ut och sälja sin konst.

Efter kriget kom det honom väl till pass för att kunna spinna offermyten om sig själv som den förföljde konstnären, som fått yrkesförbud. Det präglade också länge synen på Nolde, trots att han aldrig distanserade sig från sin politiska inställning.

Utställningen på Hamburger Bahnhof har väckt en intensiv diskussion om det är möjligt att skilja konstnären från konstverken. För förbundskansler Angela Merkel var svaret givet. Två Nolde-tavlor på hennes kontor togs nyligen prompt ned från väggen, officiellt för att ingå i utställningen men de är inte välkomna tillbaka.

Kritiker hade önskat att verken kunde få bidra till en aktiv debatt istället för att ett obehagligt tema röjs undan. Andra uttrycker förståelse för att ett så representativt rum som den tyska förbundskanslerns inte ska belastas med konst av en nazist men välkomnar att den motsägelsefulla diskussionen kan föras inom ramen för en utställning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista