Indiska filmindustrin dras in i valrörelsen

2:12 min

Bollywood har i blivit en viktig faktor för att locka väljare i valrörelsen. Fler filmer än vanligt om politiska ledare har också producerats, rapporterar kulturkorrespondent Naila Saleem.

Ett längre reportage finns längst ner i artikeln.

Rösta men tänk efter vem du lägger din röst på. Så kan man sammanfatta budskapet i en filmsnutt som lagts upp på nätet. Medverkar gör skådespelare, regissörer och andra inom filmbranschen; några av dem kända för sin starka kritik av den sittande hindunationalistiska BJP-regeringen. Filmen kan ses som ett svar på premiärminister Narendra Modis intensiva flört med Bollywood. Tidigt i valrörelsen taggade han Bollywoodkändisar på sociala medier med budskapet att de skulle be sina fans att rösta i parlamentsvalet. Många hörsammade uppmaningen även om de inte bad sina följare att rösta på just regeringen.

Den senaste månaderna har sju filmer om indiska politiska ledare släppts och fler är under produktion. Flera av filmerna skildrar ledare för de regionala partierna. Dessa filmer är finansierade av partierna eller av individer som står dem nära.

– Under ett valår finns det för mycket att förlora så man kommer att använda alla sätt för att vinna, säger filmkritikern och journalisten Anupama Chopra och fortsätter:

– Det är en åsikt som förs fram och om du har pengarna och makten att föra fram den åsikten så javisst. Det kan jag förstå men jag önskar bara att filmerna var bättre. Ge oss propaganda med kvalité, det är väl inte för mycket begärt, tycker hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista