Stora tidningshus söker stöd för journalistiska "vita fläckar"

2:22 min

Flera av landets största tidningsbolag har sökt det nya statliga stödet för journalistik i underbevakade kommuner. Ett av dem är Gota media som söker pengar till 18 kommuner där de redan har lokalredaktioner.

Gota medias vd Boine Gepertz säger att det är dyrt att göra tidning i glesbygd.

– De kommuner vi har sökt för är väldigt små kommuner med minskande befolkning. Det finns väldigt lite annonsintäkter att hämta i de här kommunerna.

I måndags gick ansökningstiden ut för den nya stödet till lokal journalistik som delas ut för första gången i år. Drygt 30 företag har sökt, bland annat flera av de största tidningshusen, som Stampen, Mittmedia, Hall media och Gota media.

Varje kommun eller område kan få max en miljon kronor. Stödet är teknikneutralt och kan gå till såväl nyetableringar eller redan befintlig bevakning.

Samtidigt har Konkurrensverket sagt att det helst ska gå till andra än etablerade medieföretag för att underlätta för verksamheter med lokal stark lokalförankring.

Vad säger du om det, borde ni inte ha pengar själva att upprätthålla era lokalredaktioner och låta mindre aktörer ta del av pengarna?

– Mer än en aktör kan ju söka så att det är ju inget problem om det är en konkurrerande verksamhet som vill starta i de kommunerna där vi finns.

Gota media driver tidningar som Ystads allehanda och Smålandsposten, och täcker sammanlagt 39 kommuner. Några nya satsningar på lokal journalistik är inte att vänta om Gota media får stödet.

– I första hand är det precis det vi söker för att bibehålla bevakningen i de här kommunerna.

En av de minsta publikationerna som har sökt är webbtidningen Nyhetsbyrån Järva, som sedan snart ett år tillbaka bevakar Järvaområdet i Stockholm: bland annat Rinkeby, Tensta och Akalla.

För redaktören Kerstin Gustafsson Figueroa skulle ett stöd innebära att tidningen kan betala löner och utveckla sin medborgarjournalistik:
 
– Vi försöker granska den kommunala makten och besluten. Vi skriver också om sport, kultur och föreningsliv och är på plats till skillnad från alla andra. Och vi skriver för om och med Järvaborna.

– Vi är ett exempel på att det går att bygga lokal journalistik, men vi behöver mediestöd så klart. Och vad ska skattepengar gå om inte till just som verksamhet som det vi håller på med, det förstår jag inte, säger Kerstin Gustafsson Figueroa.

Än så länge är det inte klart hur mycket pengar som totalt kan delas ut i år, men i juni beslutar Myndigheten för press, radio och tv vilka som får stödet.