På spaning efter "Heimat"

7:25 min

Med boken "Heimat" ville Nora Krug komma förbi den abstrakta, kollektiva skammen över att vara tysk och stå till svars för Tysklands historia.

Hon gör det genom att ta reda på allt som rör hennes egen personliga familjehistoria och släkt under nazistregimen i Tyskland. Boken är en sorts collage, en blandning av serier, foton och dokument.

– Heimat betyder den plats där du känner hemmahörighet, en plats som format dig, säger Nora Krug som är född och uppvuxen i Tyskland, men har bott utomlands i snart 20 år.

– För mig är det något jag delvis har förlorat och det är rätt vagt. Nazisterna lade beslag på termen Heimat som en exklusiv plats för en särskild sorts tyskar och det är farligt för alla länder om bara en grupp bestämmer vad det betyder att vara tysk eller vad som är Heimat.  Det är inte något statiskt, utan ändras hela tiden, och Heimat måste få vara vad som helst för vem som helst i vårt land.

Hör ett längre kritiksamtal om "Heimat" under artikeln

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista