"Situationen för eritreanska medier har förvärrats"

2:13 min

Aaron Berhane, en av grundarna till tidningen Setit, där Dawit Isak arbetade, besöker nu Sverige för första gången. För ett år sedan, när Eritrea och Etiopien slöt fred, var han optimistisk kring fängslade journalisters situation. Men det har tvärtom blivit värre för medier i Eritrea.

– Jag, och många andra eritreaner, väntade mig att regeringen skulle förändra sig efter fredsavtalet. Jag hoppades att de skulle börja tillämpa konstitutionen, släppa samvetsfångar, journalister till exempel. Tyvärr har inget av det hänt. Tvärtom har antalet som arresteras ökat sedan fredsavtalet slöts. Människor som Dawit Isaak, som inte har begått något brott utan är journalister, sitter fortfarande i fängelse, säger Aaron Berhane.

Det var 2001 som den eritreanska regimen stängde ner alla tidningar i landet och grep många journalister, bland andra Dawit Isaak. Aaron Berhane hade tur och befann sig inte hemma när gripandena skedde, utan lyckades fly till Kanada där han lever i dag.

Han säger att det inte finns någon fri press i Eritrea i dag.

– De sju oberoende tidningarna som fanns stänges ner 2001. I dag finns en radiostation och en tidning, kontrollerade av regimen. De journalister som jobbar där kan snarare beskrivas som offentliga tjänstemän, eftersom de inte kan beskriva vad de ser, som de ser det.