KULTURREDAKTIONEN I P1 TIPSAR

Bäst just nu vecka 17 – "Game of thrones", norsk skulptur och Édouard Louis

5:59 min

Den här veckan tipsar Jalal Lalouni, Mårten Arndtzén och Britta Svanholm Maniette bland annat om en 150-årsfirande norsk skulptör, sånger att sjunga om våren och en tv-serie som tagit sig in på upploppet.

Vem dödade min far av Édouard Louis (roman)

Édouard Louis skriver om och till en far som slitits ut till kropp och själ efter ett hårt arbetarliv i norra Frankrike och han pekar ut de han menar bär skulden för faderns öde, det politiska etablissemanget. Bortsett från en politisk anklagelseakt är det också en gripande gestaltning av den förbehållsamma kärleken mellan en far och en son där föreställningar om manlighet och om klass står i vägen. Texten är sylvasst välformulerad, rasande och svår att lägga ifrån sig medan man läser och svår att skaka av sig efteråt.

– Jalal Lalouni (redaktör)

Gustav Vigeland 150 år (konst)

Norge firar sin store skulptör, bland annat med en fin utställning om konstnärens förhållande till kollegorna på kontinenten. På Vigelandmuseet i Oslo, ett stenkast från den obligatoriska Vigelandsparken.

– Mårten Arndtzén (reporter/kritiker)

Game of Thrones (tv-serie)

Sista säsongen av "Game of Thrones" pågår för fullt och delar internet i två (eller flera!) läger. Varje avsnitt dissekeras ner på atomnivå och direkt efter ett nytt avsnitt är utlagt kommer domen: hur bra var det egentligen?! Jo, det är påkostat och håller hög nivå – en tv-fest varje måndagsmorgon.

– Britta Svanholm Maniette (reporter)

Minnesvården efter flodvågskatastrofen på Djurgården i Stockholm (konst)

Nästan ett år har gått sedan Lea Porsagers verk "Gravitational Ripples" invigdes som minnesmärke över tsunamin 2004. De gräsklädda spiralformade vallarna är gröna igen och den skira vårgrönskan när naturen åter vaknar till liv och det kyliga vattnet i Saltsjön som skymtas från platsen förstärker upplevelsen vid besök just nu. Det är vackert, värdigt och verkningsfullt.

– Jalal Lalouni (redaktör)

Vårsånger (körmusik)

"Glad såsom fågeln", "Vintern rasat", "Blommande sköna dalar" – helt traditionella men ständigt aktuella vid den här tiden på året. Vår- och valborgssångerna väcker ett hopp om att ljuset och värmen kommer att återvända igen.

– Britta Svanholm Maniette (reporter)

Carl Eldhs ateljé 100 år (konst)

1919 stod den klar: den av Ragnar Östberg ritade ateljén i Hagaparken i Stockholm som idag är ett litet men vackert museum över en av Sveriges mest framstående bildhuggare (samtida med Vigeland). Nattöppet under kulturnatten på lördag.

– Mårten Arndtzén (reporter/kritiker)