RECENSION – LITTERATUR

Spår av liv i Rachel Cusks "Kudos"

2:25 min

RECENSION. "Kudos" är den tredje delen i Rachel Cusks trilogi om en skild författares vardag, ett romanjag som har en del gemensamt med Rachel Cusk själv.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Kudos"
Författare: Rachel Cusk
Översättare:
Rebecca Alsberg

Det började med ett utslocknande. Rachel Cusk var en persona non grata i brittisk media efter sina öppet självbiografiska böcker om ambivalent moderskap och en sårig skilsmässa. I intervjuer har hon sagt att det vara nära att hon förlorade sin röst helt. Både den privata och författarens. Men istället för att tystna för gott så skrev hon dessa tre böcker: ”Konturer”, ”Transit” och nu ”Kudos”.

Tricket var att göra sig själv eller berättarjaget så osynligt som möjligt och istället låta den ena personen efter den andra träda fram och dra en story. Och närmast som i en trolleriakt, fick det ganska passiva romanjaget ändå till slut konturer, bara genom att låta de andras ord studsa mot henne.

Jag kan lika bra säga det rakt ut, Rachel Cusk är en av mina favoritförfattare, jag har varit lojal även med det här projektet i bok ett och två, men nu får det vara nog med flygplansinteriörer och främlingar som berättar om sina tomt skramlande medelklassliv.

Rachel Cusk sysslar mycket med bilder, hur människor iscensätter sig själva. Och hur viktigt det är för oss att visa andra hur härligt bohemiska och könsrollsöverskridande vi är. Men att det i historia efter historia visar sig, att även i det mest kamratliga och kärleksfulla äktenskap, står det alltid en dörr på glänt ut till den mörka, ensamma avgrunden. Men nu är det dags att gå vidare, Rachel, och leta efter spår av liv på andra platser än i ankomsthallar och på författarkonferenser. Du har en röst, använd den.