Vilt och smärtsamt bröllop

I Malmö är det ikväll premiär för ”Det vilda bröllopet”, ett irakiskt teaterstycke av Falah Shaker, som sätts upp i ett samarbete mellan Malmö Opera och Musikteater och Teater Foratt. ”Det vilda bröllopet” handlar om det uppslitande förhållandet mellan en mor och den son som hon fött efter att ha blivit våldtagen av amerikanska soldater under Irak-kriget. Lars Lönroth träffade föreställningens regissör Niclas Sandström,

-Det unika är att föreställningen spelas på två språk, den spelas på svenska och arabiska. Den textas på arabiska och svenska, det vill säga när man snackar så kommer det på det andra språket på en skärm. Det är också unikt för vi jobbar med en av Iraks absolut största skådespelare, när vi pratar med människor som kommer från Irak-regionen, alla vet vem Hassan Hadi är. Han har varit i Sverige i två och ett halvt år, han är utvisad ur landet, har fått ett andra nej och kommer att bli dödad om han återvänder till Irak. Så allvarligt är det. Det är fantastiskt att Hassan spelar en föreställning på svenska till två tredjedelar och en tredjedel arabiska. Aida, som spelar den andra rollen, har varit i Sverige i fyra år. Att få jobba med dessa människor som inte har en naturlig bas i Sverige och som inte kommer fram i Sverige, det är för mig en stor lycka.

-Vad hoppas du att den här föreställningen ska betyda för den publik som kommer hit?

-Jag hoppas att man kan få en liten del av det jag har haft privilegiet att uppleva, att få lära sig av en annan kultur, att få ge av sin egen kultur. Vi jobbar ju med en föreställning som skulle kunna vara vilket krig som helst, det här är en fördjupning, vi vill verkligen inte prata om svart eller vitt, vi vill verkligen prata om raka motsatsen. Vad händer med människor många, många år efter ett krig har varit, vad är det som inträffar, hur många är egentligen offer. Det är stora, tunga frågor som jag tror kommer att beröra väldigt många.

                                                                Lars Lönroth

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".