Revolutionen i Nicaragua rannsakas 40 år senare

11 min

I år är det 40 år sedan den sandinistiska revolutionen störtade Somoza-diktaturen i Nicaragua. Men i det som tidigare beskrevs som ett kulturellt centrum i Centralamerika har repressionen ökat och civilsamhället förtvinat – något som gett konsekvenser för kulturen.

– Kanske är det så, säger författaren och ex-vicepresidenten Sergio Ramírez, att det är de unga, de som inte själva deltog i revolutionen, som kan göra den bästa utvärderingen av vad som egentligen skedde. De har renare blick än vi och heller inga skygglappar. Som vi.

En som redan börjat en sådan utvärdering är filmaren Gloria Carrión, vars dokumentärfilm "Vindens arvtagare" hade premiär i Managua bara en vecka innan studentupproret bröt ut den 18 april.

Gloria Carrión föddes 1980, knappt ett år efter revolutionens seger. Hennes föräldrar tillhörde sandinismens ledarskikt – veteraner som ägnat sitt liv åt revolutionen.

– De älskade folket så mycket, säger Gloria Carrión i filmen, att de glömde bort mig.

– Filmen är, säger hon, ett vittnesmål av en av revolutionens barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista