White Stripes - skrammelrock för massor

Ett av rockmusikvärldens mest omtalade band just nu är på turné. Det gäller den amerikanska duon White Stripes, ett produktivt band med fem album på sex år.

Med bara trummor, gitarr och sång åstadkommer gruppen ett primitivt skrammel som nått en storpublik.

Just nu är alltså White Stripes ute på mycket lång världsturné och ikväll (27/10) är det dags för den enda Sverigekonserten, i Stockholm på Annexet. Fredrik Wadström har funderat på varför White Stripes fortsätter att utvecklas trots bandets begränsade musikaliska formel.

 

Det har alltid funnits mycket att prata om kring Meg och Jack White i White Stripes. Hur de tillhörde den uppvaknande Detroit-scenen vid millennieskiftet, hur de förvaltade arvet efter Iggy & the Stooges, hur de kunde få ut så mycket av bara en gitarr och ett trumset. Men det är ju svårt att diskutera sådana ämnen i all evighet. När White Stripes 2003 släppte albumet ”Elephant” kändes det lite grann som kulmen på en karriär. Istället blev det nästan tvärtom. Nya ”Get behind me Satan” är knappast någon nyorientering men White Stripes har förfinat och förenklat sitt skrammel. Lite mer piano och lite mindre gitarr, mindre punk och mer blues. Konsertfilmen ”Under Blackpool Lights”, inspelad med super-8-teknik, har lyckats fånga gruppens vibrerande scennärvaro på DVD. Dialogen mellan Meg och Jack i Jim Jarmusch episodfilm ”Coffee and cigarettes” stärker det kulturella kapitalet. Och när gruppen kommer till stan går det som alltid susningar genom det lokala musiklivet. White Stripes borde ha flammat upp och falnat som alla intensiva rockgrupper. Istället har Meg och Jack redan i sin ungdom lyckats förvandla sig till blues-tant och -farbror för den hippa generationen. Det känns som att det gärna får hålla på så här i femtio år till.

Fredrik Wadström

fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".