Kulturen inför EU-valet 2019

Svenska partier positiva till EU:s kulturhuvudstäder

2:19 min

De svenska partierna i EU-parlamentet är överlag positiva till EU:s kulturhuvudstadsprojekt. Det framkommer av Kulturnytts EU-enkät, där alla partier utom två svarar att projektet bör fortsätta.

– Det är ett exempel på sådant som EU bör syssla med inom kulturpolitiken, där EU kan ge mervärde, säger Christer Nylander, kulturpolitisk talesperson för Liberalerna.

– Det handlar dels om att underlätta internationellt samarbete på kulturområdet, men också om att stimulera folk att vilja lära sig mer om andra länder. Och man får ändå säga att kulturhuvudstadsåret har bidragit till båda de sakerna.

En stor majoritet av de svenska partier som sitter i EU-parlamentet anser att EU bör fortsätta driva kulturhuvudstadsprojektet. Det trots att projektet kostar unionen allt mer pengar, något som Kulturnytt tidigare berättat om.

Enligt Liberalernas Christer Nylander är det dock ett projekt som kan få kosta, så länge det sköts på rätt sätt, och fokuserar på långsiktiga effekter för stadens och EU:s kulturliv istället för på exempelvis tillfälliga, lokala utställningar.

– EU har och ska ha en ganska liten kulturbudget, säger han. Men kan man med det här bidra till att kulturen får starkare ställning i Europa, och till en ökad internationell samverkan kring kultur, så är jag positiv till att man lägger lite pengar på det.

Två av de svenska partierna anser att kulturhuvudstadsprojektet istället bör avvecklas.

Dels Kristdemokraterna, som betonar att det inte är något fel på projektet i sig men att det borde bortprioriteras i en tajtare EU-budget.

Dels Vänsterpartiet, vars toppnamn i EU-valet, Malin Björk, anser att EU bör sluta driva projektet – åtminstone i dess nuvarande form.

– Vi ser problem med att det inte tillräckligt stöder det som vi i Vänsterpartiet tycker är det allra viktigaste, nämligen ett fritt kulturliv och ett fritt kulturutövande, säger Malin Björk.

– De här kulturhuvudstadsåren blir väldigt styrda från Bryssel och av politiker, och de satsar mer på tillväxt och marknadsföring än på det fria kulturlivet, vilket måste ändras, fortsätter hon.

Så svarar partierna i Kulturnytts enkät

Ska EU fortsätta driva kulturhuvudstadsprojektet?

Liberalerna: 
Ja.
Motivering: Kulturhuvudstadsåren är ett utmärkt sätt att uppmärksamma kultur.

Centerpartiet:
Ja.
Motivering: Det är bra för att det sätter strålkastarljuset på städer som får lyfta fram och utveckla sitt kulturliv och som på så sätt uppmärksammas i övriga EU. Det bidrar också till kulturellt utbyte mellan EU:s länder och medborgare.

Miljöpartiet:
Ja.
Motivering: Utnämnandet av kulturhuvudstäder har bidragit till en upplysning om bredden av kultur och historia som finns inom EU. Det sätter även EU:s utnämnda kulturhuvudstäder på den globala kartan, vilket främjar både turism och kulturutbyten i vidare bemärkelse.

Vänsterpartiet:
Nej.
Motivering: Vi är positiva till att städer och kulturutövare samarbetar och att kulturen sätts i centrum för europeiska samarbetsprojekt. Men vi är kritiska till den nuvarande formen av kulturhuvudstäder. Det har helt enkelt inte tillräckligt handlat om stöd till fria kulturskapare, utan om marknadsföring, turism och tillväxt. Det är inte rimligt att de medel som ska gå till fritt kulturutövande istället används till marknadsföring och "tillväxtskapande".

Socialdemokraterna:
Ja.
Motivering: Kulturhuvudstadsprojektet har varit en av EU:s framgångssagor. Utmärkelsen har fått effekt både socialt och ekonomiskt, enligt de utvärderingar som gjorts. Det har varit en viktig möjlighet för Europas mindre städer att synas på en internationell scen. EU ska inte bara fortsätta driva utmärkelsen utan borde också utvärdera hur de positiva effekterna kan fördjupas. En av de slutsatser vi kan se av t ex Umeå som kulturhuvudstad är hur kulturen kommer i fokus och ger en långsiktigt positiv utveckling för en stads och regions kulturliv.

Moderaterna:
Ja.
Motivering: Kulturen har ett stort egenvärde i samhället och att uppmärksamma kulturen på olika sätt är viktigt. Däremot ser vi gärna bättre kostnadskontroll för projektet.

Kristdemokraterna:
Nej.
Motivering: Det är i sig inget fel på tanken eller kulturhuvudstadsprojekten som sådana, men återigen är det en fråga om vad som ska och inte ska prioriteras. Och här tycker vi kulturhuvudstadsprojektet är ett exempel på vad som kan prioriteras bort inom ramen för EU:s budgetförhandlingar.

Sverigedemokraterna:
Ja.
Motivering: Vi kan understryka att målet bör vara att framhålla nationernas kulturella särdrag och städernas unika identiteter.

Feministiskt initiativ:
Ja.
Motivering: Kan fortsätta men fokus bör ligga på allas rätt till deltagande samt kultur som grundbult i ett demokratiskt samhälle, inom Europa samt EU:s medlemsländer och då behövs det mer pengar.

Fotnot: Samtliga partier har skriftligt svarat på Kulturnytts enkät

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista