Författaren Sven Lindqvist är död

3:00 min

Författaren Sven Lindqvist har avlidit efter en längre tids sjukdom. Det uppger en nära anhörig till Ekot.

Sedan 1950-talet har Lindqvist skrivit ett 30-tal böcker i många genrer, mestadels reseberättelser, reportage och dokumentär prosa.

Mest känd är han kanske för sin "Utrota varenda jävel" från 1992, där han gjorde upp med den västerländska rasismen. Boken skakade om Sverige med sin skildring av kolonisatörernas sadism och brutalitet i Kongo. Framställningen av nazismens judeutrotning som ett i raden av västerländska folkmord genom tiderna skapade enorm debatt och boken översattes till en lång rad språk.

"Utrota varenda jävel", liksom flera andra av Lindqvists verk skrevs utifrån hans vilja att förena liv och verklighet med dikt.

– Förhållandet mellan tanke och konst var viktigt redan i min första bok, "Ett förslag", där förslaget gick ut på att inte se romanen som den enda prosakonsten. Själv ville jag dra en lans för essän som den kraftfullaste konstarten, där det mesta var ogjort, sade han till TT i januari förra året.

– Han var en portalgestalt i den svenska moderna litteraturen, säger kulturredaktionens Mattias Berg. Han var väldigt viktig som betraktare av världen.

– Han lanserade en ny litteraturform med ett sanningsanspråk som kunde nås på konstnärlig väg för att tala om det svåraste och det värsta, som var västvärldens förbrytelser mot den övriga världen och människans förmåga till ondska. Det koloniala arvet men också koloniala nuet, hur det fortsatte och hur det fortsätter i dag, säger kritikern och författaren Stefan Jonsson som skrivit en intervjubok, "Sanningskonst", där han samtalade med Sven Lindqvist till TT.

Daniel Sandström, litterär chef på Bonnier, kallar Sven Lindqvist en av 1900-talets stora.

"Han förnyade och moderniserade sakprosan, gjorde den essäistisk, personlig och litterär, saker som vi i dag tar för givna. Samtidigt öppnade han dörrarna i folkhemmet till en större värld, till Kina och Afrika, och förklarade de globala sammanhangen långt innan globaliseringen var ett känt faktum", säger han i ett mejl till TT.

Sven Lindqvist blev 87 år.

Hör mer om Sven Lindqvist här i ljudklippet under artikeln.