Debatt om medierna efter metoo

7:47 min

På måndagskvällen anordnade Publicistklubben i Stockholm en debatt med rubriken "När skiten träffar fläkten" – en debatt om metoo och hur det påverkade mediebevakningen och de som bevakades.

I panelen fanns bland andra Expressens kulturchef Karin Olsson, Svenska Dagbladets mediereporter Malin Ekman och den före detta Aftonbladet-journalisten Fredrik Virtanen, som hösten 2017 – mitt under metoo – sades upp från sitt jobb efter att han anklagats för en våldtäkt som skulle ha ägt rum 12 år tidigare.

Debatten igår kväll skulle handla om bland annat pressetik, med avstamp i Fredrik Virtanens nyligen utgivna och mycket omdiskuterade bok "Utan nåd", där han beskriver sin sida.

P1 Kulturs reporter Matilda Källén var på debatten igår.

– Det var framför allt väldigt tydligt att det här var en populär tillställning. Det handlar väl också om att Fredrik Virtanen precis gett ut sin bok, den har blivit väldigt omskriven, recenserad i de stora tidningarna, och så vitt jag vet har han inte framträtt offentligt på det här sättet sedan hösten 2017.

Vilka frågor var det som lyftes?

– Det blev en debatt som i stora drag handlade om dels förhållandet mellan de traditionella medierna och de sociala medierna, där metoo-kampanjen ju startade. Debatten handlade inte så mycket om Virtanens bok som bok, utan mer om den mediekritik som han lyfter i den och som lyfts i många varianter under den tid som gått sedan metoo.

Hör mer av kommentaren om debatten via ljudknappen ovan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista