"Handmaid's Tale" som protestsymbol i Alabama

2:33 min

Georgias och Alabamas nya abortlagar väcker känslor i USA och en populär tv-serie spelar en stor roll i protesterna.

Kvinnor klädda i röda kåpor, med vita huvudbonader står framför stadshuset i Montgomery, Alabama.

– Demonstranter som klär upp sig i kläder från "The Handmaid's Tale" har omringat stadshuset. Det är bara senaste exemplet på demonstranter som klär ut sig för att få fram sina poänger, rapporterar en programledare från MSN Inside Edition.

I Hulu:s tv-serie "Handmaid's Tale" har mänsklighetens fertilitet försvagats och det har uppstått ett samhälle där de fortfarande fertila kvinnorna används för att bära den rika befolkningens barn. I praktiken innebär det att en del av befolkningen förslavas, blir våldtagna och sedan tvingas föda barn mot sin vilja.

Förra veckan skrev Georgias guvernör under en lag som innebär att det inte får utföras aborter efter fostrets första hjärtslag kan upptäckas.

Alabama gick steget längre och röstade igenom USA:s hårdaste abortlag någonsin – med fängelsestraff för doktorer och där abort inte tillåts vid incest eller våldtäkt. Efter det började jämförelser att göras med den populära tv-serien.

På Twitter har diskussionen varit het och många förfasas över hur nära tv-seriens dystopiska framtid känns. Det finns andra som pekat på skillnaderna mellan händelserna i Alabama och serien. I det fiktiva Gilead har lagarna exempelvis införts efter en revolution mot landets styre.

Demonstrationer för abortreform med hjälp symbolik från "Handmaid's Tale" har redan tagit fart runt om i världen. När argentinska kvinnor demonstrerade för legalisering av aborter i landet, stod en stor samling kvinnor klädda i seriens röda kåpor bakom talespersonen Elena Roger.

– Vilket land vill vi leva i? Ett där varje individ är fri att ta beslut kring hans eller hennes hälsa? Eller ett där hälften av befolkningen är fria och hälften är slavar? frågar sig Elena Roger i ett nyhetsklipp från The Guardian.

"Handmaid's Tale" baseras på den kanadensiska författaren Margaret Atwoods roman med samma namn. Hon har vid ett flertal tillfällen gett sitt stöd via Twitter till demonstranterna för aborträttigheter, men hon har ännu inte uttalat sig om Alabamas lagändring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista