Malmö vill bli europeisk kulturhuvudstad 2029

1:44 min

Malmös kulturkommunalråd Frida Trollmyr (S) vill att Malmö ska bli nästa svenska kulturhuvudstad.

Nästa gång en svensk stad utses till europeisk kulturhuvudstad är 2029. Uppsala och Jönköping har tidigare indikerat att de vill satsa på titeln, något som Jönköping därefter backat ifrån.

Nu visar även Malmö intresse. Planerna nämns i den nya budgetskrivelsen för kulturnämnden 2020 som ska behandlas i nästa vecka.

Frida Trollmyr (S), kulturkommunalråd i Malmö, vill få kommunstyrelsens uppdrag att utreda förutsättningarna att ansöka för 2029.

– Om Sverige ska ha en europeisk kulturhuvudstad så är Malmö en självklar kandidat, som den spännande kulturstad som Malmö är. Jag tror att det är bra för staden, för vårt varumärke, för att skapa arbetstillfällen, och naturligtvis för Malmös kulturliv, säger hon.

När Umeå hade kulturhuvudstadsåret 2014 satsade man runt 100 miljoner kronor. Är det värt så mycket pengar?

– Man kan tycka att det låter som mycket pengar. Och man måste naturligtvis ställa det mot vad man tror att man kommer att få tillbaka för de pengarna. Men jag tror absolut att det är värt de pengarna, att få bra reklam för staden, att göra Malmö till en attraktivare stad, att få folk att resa till Malmö.

Frida Trollmyr vill enligt Sydsvenskan ännu inte uttala sig om vad en kulturhuvudstadssatsning skulle kosta Malmö.

– Det är det förstudien ska ta reda på, säger hon till tidningen, och hänvisar också till de positiva effekter kulturhuvudstadsåret haft för Umeå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista