RECENSION – MUSIK

Ärlig och hoppfull Lundell på nya skivan

2:28 min

RECENSION. Förra året överraskade Ulf Lundell sina fans med samlingen "Skisser" som bestod av ett 30-tal hemmainspelade låtar. Nu har han spelat in sju av dem i studion tillsammans med sitt band. "Tranorna kommer" heter skivan och Jonatan Martinsson har lyssnat.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Det börjar hoppfullt. Humor och självdistans är kanske inte det första man förknippar med Ulf Lundell men på det inledande titelspåret på "Tranorna kommer" är det just vad som bjuds. Kombinerat med inspirerad naturlyrik och en vindlande fiolslinga blir låten en passande början på en spretig men välgjord skiva.

Textmässigt rör sig skivan från kommentarer om världspolitiken till betraktelser över det egna åldrandet och nostalgiska minen från ungdomen. Självklart är Lundells älskade Österlen med på ett hörn och likaså Dylans nobelpris.

Musikaliskt bjuds det som vanligt på Springsteen-rock och lunkande ballader men också frenesi, som i låten "Ett som är säkert" där intensiteten för tankarna till den första svenska punkvågen.

Även om albumet är rikt på detaljer blir det i längden lite väl stolpigt och svårtuggat. Jag hade gärna sett mer av de fioler, trumpeter, saxofoner och körer som dyker upp då och då, och mindre av de pumpande elgitarrerna. Men trots bristerna är albumet ett ärligt och bräcklig styrkebesked från den snart 70-åriga trubaduren, kanske går även Ulf Lundell en ny vår till mötes?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista