RECENSION – FILM

"Sonja" – en film på hal is

1:57 min

RECENSION. Den norska filmen "Sonja" handlar om en av världens främsta konståkare genom tiderna, Sonja Henie, som tog tio VM guld och tre OS guld.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Sonja tar sig fram med samma lite lätt korkade självförtroende oavsett om hon pussar kind med Goebbels eller får Darryl Zanuck att ge henne en egen film. Hon är som en ostopplig jente på tur som knallar på med samma rosor på kind och solsken i blick vart hon sig i världen vänder. Och det blir framgång, ja det blir framgång så till den milda grad att travarna av dollarsedlar snart inte ryms i familjens jättevilla i Beverly Hills och i takt med det får Sonja mer av kokain och nakna män i blick än Hardangerviddas skönhet.

Det är ett oerhört spännande människoöde som ligger till grund för denna grunda film. Jag förstår aldrig Sonja, och vad värre är: jag bryr mig inte. Anne Sewitsky har fått Ine Marie Wilman att den första halvtimmen av filmen spela med samma höga växel ilagd hela tiden, och när hon växlar ner och till sist till och med lägger in backen... ja, då är jag inte med.

Det är snyggt – och tyvärr lika iskallt som den norska vinter vi presenteras för i tillbakablickarna på barndomen.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista