Louvre-pyramidens arkitekt är död

0:36 min

Den amerikansk-kinesiske arkitekten leoh Ming Pei blev 102 år.

Glaspyramiden utanför konstmuseet Louvren i Paris, som stod färdig 1989, är typiskt för Pei – han använde sig ofta av sten, stål och glas i geometriska former. Och just pyramiden var en återkommande form.

Pei hade handplockats av Frankrikes dåvarande president François Mitterrand för projektet. Och när Louvrens nya entré stod klar – en 70 meter lång, futuristisk pyramid av glas och stål, med tre mindre pyramider i närheten – blev många fransmän förskräckta. En fransk tidning beskrev pyramiderna som "en utbyggnad av Disneyland", men kritiken mot Pei handlade även om att han inte var fransman. Själv har Pei har sagt att Louvren var hans svåraste uppdrag i karriären.

leoh Ming Pei, son till en framstående bankir i Kina, flyttade till USA 1935 för att studera arkitektur. Han var gift med Eileen Loo från 1942 fram till hennes död i 2014. De hade fyra barn, varav två blev arkitekter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista