Urfolk samlas för att göra konst

10 min

Projektet Urfolksspår vill samla konstnärer från olika urfolk till gemensamma konstresidens för att stärka sig själva och sin konst.

Den första gemensamma residenset för urfolkskonstnärer avslutades nyligen i Granö i Västerbotten. De sju konstnärer från Sapmi, Grönland och Ainufolket i Japan som deltagit ställer nu ut tillsammans på och omkring Sjungaregården som stått som värd för residenset. Verken har tillkommit efter att konstnärerna vistades tillsammans i Granö en vecka under hösten.

– Samer, inuiter och urfolk har en gemensam erfarenhet, dels självupplevd, men också som man har ärvt, säger initiativtagaren till Urfolkssspår, Tomas Colbengtson. Förlusten av religion, mark, vatten och språk är genomgående som tema. Konsten kan vara ett språk som hjälper och förmedlar en diskussion om detta och det är huvudsyftet med residenset.

I den här första omgången deltar förutom Tomas Colbengtson, Britta Marakatt-Labba, Lena Stenberg, Elisabeth Heilmann Blind, Matti Aukio, Louise Fontaine Najavaraq och Koji Yuki.

Hör hela reportaget i klippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista