Film- och tv-recensioner

Tungt och välspelat om oskyldigt dömda barn

2:58 min

Den amerikanska regissören Ava DuVernay skildrar afroamerikaners situation i USA, nu senast i miniserien "When they see us" på Netflix. Kulturredaktionens Emma Engström har sett den.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Den bygger på en verklig händelse i slutet av 80-talet då fem minderåriga pojkar blev dömda för en brutal våldtäkt på en kvinnlig joggare i Central park i New York.

De här fem killarna mellan 14 och 16 som kom att kallas "Central park five", hade inte begått våldtäkten de dömdes för, de var oskyldiga. Ingen tidigare känd av polisen. Inga bevis, inga matchande dna. Det polisen var hade framtvingade erkännanden i olika grad och fem helt osammanhängande berättelser.

Det de hade gemensamt var att de inte var vita och att de sprungit runt och härjat i Central park samma kväll som en 28-årig kvinna blivit nedslagen och våldtagen. Åklagaren hade bestämt sig: "de här djuren kan vi inte släppa ut igen", säger hon i serien. Och de fick upp till 14 års fängelse, till dess att den verklige våldtäktsmannen trädde fram och erkände.
 
Vad är det för en sorts serie?
 
Tänk polisserie, fast den gör helt om och fokuserar på de anklagade, som här är offer. Det är ett skönt kort format, fyra avsnitt ungefär en timma varje. Berättas kronologiskt, vi får följa dem genom fängelsetiden och efter de har släppts, hur svårt det att klara sig när man släpps ut.

Det är en serie med ett otroligt starkt patos, mot hur det amerikanska rättssystemet ser på svarta och latinamerikaner, på fattiga. Den vill också diskutera om barns rättigheter skiljer sig beroende på hudfärg.

Det var ett uppmärksammat fall redan då?

Ja, i USA fick det till exempel författaren Joan Didion att skriva en essä om vad det var som gjorde att just det här våldtäktsfallet fick så stor uppmärksamhet när 3254 våldtäktsfall skedde i New York samma år. Hon konstaterar att bilden av offer och förövare passar bra in i den bild som medier och polis hade av staden då i skiftet mellan 1980- och 90-tal.

Vad för reaktioner har serien fått?

Efter serien har det blivit en ny diskussion om den dåvarande chefen på åklagarämbetet på Manhattan som heter Linda Fairstein. Hon spelas av Felicity Huffman och skildras som en djupt omoralisk person, förblindad av fördomar. Hon försörjer sig mestadels som författare av spänningsromaner numera. Och efter att serien haft premiär kommer allt fler röster som ifrågasätter styrelseuppdrag hon har och att stoppa försäljningen av hennes böcker.

Hur funkar serien tycker du?
 
Det är en oerhört tung serie att se, fem barn som blir bestulna på sina liv, familjer som blir helt tillintetgjorda, ordet rättvisa vrids till oigenkännlighet. Jag var tvungen att se i små doser och pausa.

Men det är också en serie med stark framåtrörelse, snyggt filmad serie, och mestadels väldigt välspelad. Här och var blir den övertydlig, till exempel blir det för mycket av en dagsfärsk kommentar på Trump, som redan då var en inflytelserik figur i New York.

Men på det hela taget, klart sevärd och en av många serier den här våren som handlar om hur sanningen svarvas till för att passa en världsbild.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista