REPORTAGE

Kurt Cobains kofta och Mymlans klänning på Upplandsmuseet

10 min

På utställningen ”Kulturkoftor & Sagotröjor” på Upplandsmuseet visas allt från Pippi Långstrumps korviga strumpor till Miss Marples fluffiga spetssjal.

Utställningen i Uppsala bygger på två böcker av Celia B Dackenberg: ”Sagornas stickbok” och ”Kulturkoftor”. Böckerna varvar essäer om svenska sagor och Pablo Nerudas blå yllestrumpor med rena stickbeskrivningar. Själva utställningen blandar originalplagg med Celia B Dackenbergs kopior. Hon avläser historien genom att närstudera tvinnade trådar.

Och just koftan är ett högst centralt plagg i sammanhanget. På utställningen högst upp i huset på Upplandsmuseet hänger hennes stickade plagg och berättar en helt egen version av kulturhistorien. Enligt stick-logiken är det helt rimligt att Kurt Cobains grågröna, luddiga grungekofta hänger sida vid sida med Mymlans rödvitrandiga förklädesklänning, Alfons Åbergs bruna tröja och en ofattbart sliten gråvitspräcklig tingest som tillhört bandylegenden Sven ”Sleven” Säfwenberg.

– Jag är en sådan sticknörd, så finns det något stickat på en bild så är det det som fångar min blick. Det kan vara en nyhetsbild i tidningen eller en film eller ett konstverk. Men det är det stickade som drar in mig i bilden, säger Celia B Dackenberg.

På den här utställningen samsas alltså den autentiska mörkblå ylletröja som räddade polarforskaren Samuel August Andrées dagböcker för eftervärlden med Celia B Dackenbergs egna tolkningar av ikoniska tröjor och koftor från litteraturens och konstens värld.

Hon har till exempel återskapat Siri Derkerts vita stickade tröja med brodyrspets fastsatt i v-ringningen som syns på ett gammalt svartvitt foto som sitter uppsatt intill. Och i en monter hänger Ivar Arosenius svarta ylletröja med tunt ockragult rutmönster från det där berömda självporträttet där han bär en blomsterkrans i håret. Och så har en av Tove Janssons figurer fått sin klänning uppstickad…

Utställningen ”Kulturkoftor & Sagotröjor” på Upplandsmuseet i Uppsala, pågår 23 mars till 22 september 2019.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista