Vilken är guldsmedens hemlighet?

Med den knappt 100 sidor långa ”Guldsmedens hemlighet” introduceras den spanska författarinnan Elia Barceló på svenska, i översättning av Ulf Eriksson.  På bokens flik presenteras Barceló som en av de främsta spanskspråkiga ”fantastikförfattare” i Borges efterföljd och det rör sig om en kärlekshistoria med något slags drag av science-fiction. Elin Claeson har läst ”Guldsmedens hemlighet”.

Är det nu så att vi människor ständigt söker vår andra hälft? Att det finns En annan person någonstans i världen som passar precis ihop med just Mig?

Guldsmeden i den här berättelsen skulle nog hävda det. Det är på väg att bli millennieskifte och i det snudd på magiska året 1999 vill han berätta om sin andra - saknade - halva. Den äldre kvinna, Celia, han älskade som nittonåring på 70-talet. Celia i sin tur, skulle nog sagt att Hennes hälft - det var den man som lämnade henne vid altaret när hon var ung på 50-talet; främlingen hon aldrig glömde och som berättelsens guldsmed bara var ett substitut för.

Eller?

Var han verkligen bara ett substitut - verkar inte 70-talets yngling och 50-talets medelålders man vara ovanligt lika varandra?

Elia Barcelós ”Guldsmedens hemlighet” rymmer på sina knappa 100 sidor en diskussion om kärlek över tidsgränser, faktiskt är den kanske en diskussion om själva tidsgränserna. Den är melankolisk och lågmäld och överraskande.

Den har en dragningskraft som liknar den hos en bra ungdomsroman - skenbart enkelt berättad om få personer, den handlar om kärleken och har från början en tydlig riktning. Berättaren presenterar sig, ställer frågan hur han ska berätta sin historia - börjar sedan nysta och suger kvickt in läsaren. Väl inne i fiktionen vänder han allt på huvudet och när sista sidan vänts vill jag genast börja om för att undersöka berättelsen noggrannare.

Det är elegant och förtjusande.

                                                                 Elin Claeson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".