Ryska kulturlivet stödjer gripen journalist

2:00 min

I Ryssland har idag tre dagstidningar nästan identiska förstasidor till stöd för den grävande journalisten Ivan Golunov som greps i förra veckan.

Den bästsäljande författaren Ljudmila Ulitskaja säger i ett videoinlägg på Youtube att det är dags att dra masken av de som missbrukar makten i det ryska samhället. Ulitskajas utspel är en av många videor där kända ryska journalister, musiker, filmare och författare kräver att den grävande ryske reportern Ivan Golunov ska släppas. Dagstidningarna Vedemosti, RBK och Kommersant har idag nästan identiska förstasidor med rubriken "Jag är/vi är Ivan Golunov".

Golunov arbetar för den oberoende nyhetssajten Meduza som har sitt huvudkontor i Riga i Rysslands grannland Lettland. Han har i flera år skrivit artiklar där han kartlagt korruption och maktmissbruk bland ryska politiker och högt uppsatta tjänstemän. I torsdags gjorde polisen husrannsakan i Golunovs lägenhet i Moskva där de påstår att narkotika ska ha hittats. Efter skarpa protester har Ivan Golunov flyttats från häkte till husarrest men han är fortfarande misstänkt för narkotikabrott och riskerar upp till 20 år i fängelse. Efter tester har det visat sig att Golunov inte har några spår av droger i kroppen och att det inte heller finns tecken på att han skulle ha hanterat narkotika.

Bland de som spelat in videor med uppmaning om att släppa Golunov finns också den kände tv-journalisten Vladimir Pozner, science fiction-författaren Dmitrij Gluchovskij, rapparen Oxxxymiron och filmregissören Andrej Zvjagintsev.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista