Nattborgmästare tar kampen för klubblivet i europeiska huvudstäder

2:32 min

Ikväll anordnas en demonstration i Stockholm mot att klubbar och barer tvingas stänga eller flytta. I flera städer runt om i Europa och USA har man försökt lösa problemet genom att inrätta så kallade nattborgmästare som är tänkta att fungera som en slags medlare mellan nattlivsindustrin, politiken och stadens invånare.

Amsterdam har haft en nattborgmästare sedan 2012. Sedan starten har man bland annat drivit igenom att vissa klubbar i staden får ha öppet dygnet runt.

Just nu ligger fokus på att möta de utmaningar som kommer med platsbrist och högre hyror, genom att bättre utnyttja stadens offentliga ytor till exempelvis kulturevenemang.

Enligt Ramon de Lima, som sitter i nattborgmästargruppens styrelse, hade det inte varit möjligt utan en välfungerande dialog med stadens politiker.

– Vi har förändrat hur vi för dialog med staden, vilket har hjälpt oss att förstå varandra bättre. Jag tror att det är en av anledningarna till att nattlivet och nattkulturen i Amsterdam vuxit till något att vara stolt över.

Ramon de Limas främsta råd till de svenska aktörer som vill arbeta för ett levande nattliv är att försöka förstå makthavarnas intressen, och samtidigt få dem att förstå varför nattlivet är viktigt.

– Något som hjälpt oss har varit att bjuda med politiker och tjänstemän till klubbar, så att de med egna ögon kan se att det inte bara handlar om hög musik och fylla utan också om platser som skapar jobb och lockar unga kreativa människor till staden.

Amsterdam var först ut med att skaffa en nattborgmästare och flera städer har hakat på sedan dess. En av dem är Vilnius, där före detta kommunpolitikern Mark Adam Harold fungerar som en slags stadens inofficiella nattborgmästare. Hans råd är, förutom god dialog mellan nattlivsindustrin och politiken, också att försöka hitta kompromisser med de boende som kanske påverkas av barer, klubbar och konsertställen.

– Man måste se till så att de boende känner sig trodda och hörda, att de har någonstans att vända sig med problem, så att man kan nå kompromisser istället för bråk, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista