Utpekad åklagare: "TV-serien är förtal"

2:02 min

Den amerikanska tidigare åklagaren Linda Fairstein har blivit av med uppdrag och förlorat förlagskontrakt efter att ha skildrats i Netflix-serien "When they see us". Nu anklagar hon regissören för att förvrida sanningen.

Den amerikanska serien "When they see us" skildrar ett verkligt brottsfall i slutet av 80-talet där fem minderåriga dömdes för en våldtäkt de inte begått.

Den dåvarande åklagaren Linda Fairstein pekas ut för att ha drivit fallet med felaktiga metoder. Nu anklagar hon seriens regissör Ava DuVernay för förtal och för att ha förvrängt fakta.

Förlagen drar in samarbetet

Reaktionerna på serien, som hade premiär på Netflix sista maj, har varit många och starka. Det är framför allt skildringen av den dåvarande åklagaren Linda Fairstein, numera författare, som har fått tittare att kräva att hon blir av med en rad uppdrag.

Förra veckan lanserades en namninsamling med idag över 190 000 underskrifter som kräver att hennes spänningsromaner dras in. I fredags meddelade en rad förlag, som amerikanska Dutton och brittiska Little, brown, att de bryter samarbetet med Fairstein.

Hon har också blivit av ett styrelseuppdrag på sitt tidigare college efter krav från bland andra studenter.

Hävdar att serien är felaktig

Nu försvarar sig Linda Fairstein i en text i Wall street journal. I filmen skildras hon som den som fick de fem minderåriga pojkarna att dömas med hjälp av framtvingade erkännanden.

Serien är så full av felaktigheter och snedvridna fakta, att det är närmast påhittad, skriver Fairstein. Hon beskriver bland annat att hon aldrig uttalat sig rasistisk på det sätt som serien skildrar och att det finns flera bevis än serien låter påskina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista