RECENSION - MUSIK

Springsteens nya: en djupdykning i smältande vacker 50-tals musik

2:24 min

RECENSION. Vårens mest emotsedda musikhändelse har nog varit Bruce Springsteens nya skiva "Western Stars". Ryktet har talat om en countryskiva eller kanske en dyster skiva med bara akustisk gitarr. Men det blev något helt annat. Mikael Timm har lyssnat.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Året var 1975 och Springsteen hälsades som Rockens Framtid. Han skulle ta rockmusiken ur de pretentiösa ekvilibristernas jättestudior, tillbaka till gatan och dansgolvet. Springsteen var en sorts arbetardiktare, en jeansjobbare på scenen. Numera har Springsteen berättat att det var en persona han byggde upp. Så vad finns kvar?

För att ta reda på det samlas vi 33 män och en kvinna för att lyssna på den nya skivan via ett par högtalare som kostar dryga miljonen. Det är tystare än i Storkyrkan under predikan.

Och vad vi än väntat oss var det inte detta…

Western Stars är Springsteens väg tillbaka. Förbi rockmusiken, förbi den amerikanska och irländska folkmusiken. Ja, till och med förbi Elvis - och in i 50-talets vuxenmusik. Vi pratar underhållningsmusik, smäktande sånger. Här finns country- och jazzinfluenser, smärta och hjärta och hårkräm. Och Springsteen sjunger med sin bästa röst fylld av det vemod bara avståndet kan ge.

Texterna är enkla, nästan skisser. Springsteen vet att vi så gärna fyller i själva. Bitterheten nedtonad, ilskan borta. Det är harmoni både text och röst. Det är inte det riktiga 50-talet. Det är 50-talet hört genom en stor radioapparat i sånger Doris Day nästan kunnat sjunga. Hon är mer närvarande än Trump på denna skiva.

Det är en överraskande skiva. Ibland förbluffande bra, andra gånger bisarr. Ett par av sångerna kommer nog E-Streetband att göra om, ett par glöms nog bort. Kvar finns några melodiska hymner till västern som kan bli standards. Det tar ett par lyssningar att komma in i musiken. Men sedan sitter sångerna någonstans mellan hjärtat och tårkanalerna.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista