Miljonstöd till lokal journalistik i norr

2:01 min

Västerbotten och Norrbotten är vinnare när det första stödet för lokal journalistik delas ut av Mediestödsnämnden. En tredjedel av stödet på 30 miljoner för i år hamnar där.

Det innebär bland annat att Västerbottens-kuriren kan anställa en ny reporter. Det berättar chefredaktören Jessica Wennberg.

– Det vi vet redan nu är att det kommer att ge mer lokal journalistik i Sorsele och Storuman, Dorotea och Åsele. Tillsammans med vår systertidning Folkbladet kan vi nyanställa reporter som kan bevaka Sorsele och Storuman.

Det är första gången som tidningar kan söka stödet för lokal journalistik som infördes i början av året med det nya mediestödet. Förutom i Västerbotten hamnar stora delar av stödet i Norrbotten men också Västra Götaland.

Kulturnytt har tidigare rapporterat att flera av de största mediehusen har sökt, bland annat Gota media. De har fått för bevakning i kommuner i bland annat Skåne och Blekinge. Stampen för bevakning i Halland och Västra Götaland.

Att norra Sverige får en tredjedel av stödet, knappt 10 miljoner kronor, tror Jessica Wennberg är en vettig fördelning.

– Jag kan tänka mig att det är rimligt med tanke på att flera av de här underbevakade områdena finns i Norrbotten och Västerbotten. Vår region är stor, vilket är en utmaning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista