Musikaliskas vd: "Dråpslag om konstmusiken försvinner"

1:56 min

Förra veckan beslutade riksdagen att staten får sälja det anrika konserthuset Musikaliska i Stockholm. Ola Bjerding, vd för Musikaliska, är kritisk till planerna.

– Jag tycker det vore synd och skam att en av landets bästa konsertsalar vad gäller akustik för kammarmusik säljs på öppna marknaden och inte blir nyttjad av konstmusik. Det vore ett dråpslag.

Ola Bjerding är vd för Musikaliska som inrymmer Länsmusiken i Stockholm, Blåsarsymfonikerna och en event- och konferensverksamhet. I huset finns också folkmusikscenen Stallet.

Han tycker att det är ett kulturpolitiskt problem att staten inte längre ska äga huset, som när det stod klart 1878 var Sveriges första konserthus och en plantskola för bland andra Jussi Björling och Birgit Nilsson.

– Att sälja ut det till marknaden är att ge upp lite grann, att kasta in handduken. Det tycker jag är synd, det har ett mycket större värde för konstmusiken.

De stora musikhistoriska värdena kom inte fram tillräckligt i den sex år gamla utredning som ligger till grund för beslutet, enligt Ola Bjerding.

– Det här var ju första årskullarna för det musikaliska svenska undret. Och det kommer inte fram i utredningen, man lyfter det inte.

Han hoppas fortfarande på att regeringen ska ändra sitt beslut. Och än är det inte klart när huset på Nybrokajen ska säljas, eller till vem.

Klart är att planerna inte påverkar musikutbudet än på ett tag.

– Vi kommer vara kvar med verksamheten några år framöver, det är vad vi vet. Sedan får vi se hur länge, det håller jag på att prata med fastighetsverket om, konstaterar Ola Bjerding, vd för Musikaliska i Stockholm.

Finansdepartementet avböjer att kommentera och kommer att analysera vad som ska hända med fastigheten först efter sommaren.