KONST

Arthur Jafa tar det visuella in i svarthetens kraftfält på Moderna Museet

16 min

Filmaren och konstnären Arthur Jafa vann precis pris på Venedigbiennalen  och visas nu på Moderna Museet. Cecilia Blomberg träffar honom för att prata om svarthet och svart estetik.

Titel: “A Series of Utterly Improbable, Yet Extraordinary Renditions” 
Konstnärer: Arthur Jafa med Ming Smith, Frida Orupabo och Myssylanyus
Plats: Moderna Museet i Stockholm
Curator: Anna Tellgren i samarbete med Amira Gad och Hans Ulrich Obrist
Pågår: 29 juni - 8 september

Moderna Museet har fyllts av fotografier och filmer laddade med alltifrån slavskepp, sönderpiskade ryggar, och brutalt polisvåld till monster, aliens, dans, sång, gatumode och scener laddade med så mycket ömhet och kärlek att det vibrerar. Själva ramen, presentationen är stram och återhållen - men det samlade bildflödet från väggar och filmer svämmar nästan över så att det inte riktigt går att värja sig.

Allt del av det som på engelska kallas blackness - för enkelhetens skull kallar vi det svarthet. Inte samma som sak som det afrikanska. Inte samma som att vara svart. Utan något som uppstått ur förtrycket och som har en enorm kraft inom sig.

Cecilia Blomberg träffar Arthur Jafa inför vernissagen i ett samtal om styrkan i det svarta uttrycket, om svarthet och vithet och om att lyfta fram det orena som något kraftfullt.