SOMMARTIPSET I KULTURNYTT

Sommartipset: Franskt och skruvat i tv-serien "Ring min agent"

2:06 min

Livet på en skådespelaragentur i Paris är navet i den franska tv-serien "Ring min agent" – med genial humor och gästande skådespelare som spelar sig själva.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Tänk att jag skulle få se Juliette Binoche så helt komma ut som feministisk och rolig rebell som gör upp med hela gubbkulturen i filmbranschen!

Det är ett av guldkornen i "Ring min agent", när hon står på scenen som invigningstalare på filmfestivalen i Cannes och bara ger järnet. Den hemska klänningen med paljetter på och med svandun runt halsen har spruckit sönder och håret är rufsigt. Allt efter en språngmarsch i kulisserna i jakten på en toalett. Någonstans på vägen stoppar hon också en närgången makthavares inviter med ett utspel som i sig är roligt.

Den här dramakomedin om en framstående skådespelaragenturs hårda arbete i Paris har det där extra. Vid sidan av ramberättelsen där vi får följa de fyra agenterna och deras vardagsbekymmer är det här en kärleksförklaring till branschen. Med lagom mycket fransk kryddning dessutom, i form av explosiva humörsvängningar, vackra miljöer och speciella kärleksaffärer.

I varje avsnitt gästspelar också en riktigt skådespelare i rollen som sig själv. Det handlar ofta om ett väldigt mänskligt problem som ska lösas. Det verkar som om stjärnorna snart står på kö för att vara med. Isabelle Huppert – check. Jag gapskrattade åt hennes dubbel- eller trippelbokade schema. Och till hösten viskas det om att de ska tampas med Gérard Depardieus bekymmer.