Lars Lerin polisanmäler konsthandlare

1:21 min

Enligt Lerin har konsthandlaren sålt inramade affischer, som han inte haft rätt att göra. Konsthandlaren menar att det är rent förtal.

Upphovsrättsavtalet ger visserligen konsthandlaren i Lidköping rätt att sälja ett tusen exemplar vardera av två motiv - men alltså inte att sälja dem inramade. På sociala medier skriver Lerin att konsthandlare med licens "måste hålla sig till antalet och formatet som licensen avser, och kan inte ändra detta, rama in och skapa en ”produkt” och sälja som sin."

Konsthandlaren själv, Sten Flygare, säger till P4 Skaraborg att han slutat sälja de inramade affischerna så fort han blev uppmärksammad på den klausulen i avtalet, och istället sålt dem monterade i passepartout. Men det räcker inte, enligt Lerins representanter, som nu alltså gör en polisanmälan. Det rapporterar P4 Värmland.

Konsthandlaren Sten Flygare menar att anklagelserna om otillåten försäljning är rent förtal.

– Om två företag ingår ett avtal, och sedan har olika uppfattning om tolkningen, så sätter man sig ner och diskuterar och försöker komma fram till en gemensam lösning. Går inte det, så får det gå till en civilrättslig domstol som avgör saken, säger Sten Flygare.

– Vi blir ju förlorare i alla lägen, för Lerin är ju så pass känd och populär, säger Flygare.