Modeikon

Modeskaparen Gunilla Pontén är död

2:24 min

Den svenska modeikonen Gunilla Pontén har avlidit i en ålder av 90 år. Modedesigner Bea Szenfeld arbetade med henne under nära 2 decennier.

– Gunilla Pontén var vass. Hon var ärlig. Hon var inte rädd för att säga sin åsikt, säger Bea Szenfeld.

Vad utmärkte hennes kläder?

– Att de var tidlösa. De var minimalistiska med maximalistisk "touch". De hade enkla och raka snitt, men väldigt finurliga. Kläderna dekorerade på ett vackert sätt. Det Gunilla gjorde för svenskt mode var historiskt.

Gunilla Pontén utbildade sig på Beckmans designskola och arbetade därefter en tid hos den italienska modeskaparen Emilio Pucci. Pucci, likt Gunilla Pontén, skapade kläder i starka klara färger.

Pontén utmärkte sig redan i tidig ålder när hon klädde sig i färgstarka kläder i skolan. Det provocerade rektorn på kommunala flickskolan i Skövde, berättade hon i sitt sommarprogram år 2005.

– På rent trots så tog jag på en röd och en grön strumpa. Den andra gröna strumpan satte sedan på huvudet med en konstfärdig knut. Det var riktigt ballt tycker jag att det var. Då blev rektorn rasande och hotade med ordentliga repressalier i form av sänkt ordningsbetyg och kvarsittning.

Gunilla Pontén har som modeskapare ofta valt tyger till sina klädkollektioner i neonrosa, orange eller i svart-vita optiska kombinationer. Gärna i kombination med färgstarka stora assessorer som halsband och till det en fantasifull huvudbonad.

Hon designade kläder och accessoarer från topp till tå. Det var snörningar och tampar i starka kontraster.

Karina Ericsson Wärn, rektor för Beckmans designskola, beskriver Gunilla Pontén som en uppdaterad, nyfiken och generös modeskapare som tidigt i sin karriär var banbrytande.

– Hon skapade tidigt kläder i tyger med rutor och prickar. Hennes stil var strama och grafiska i starka färger som chockcerise och ärtgrönt . Det var färger som man på 40-och 50-talet inte kunde stava till. För det fanns inte sedan tidigare. De färgerna kom hon sedan att fortsatta att använda.

Dagens unga modeskapare kan idag inspireras av Gunilla Pontén, säger Karina Ericsson Wärn, rektor för Beckmans designskola.

– De kan absolut ta intryck också av hennes mod och djärvhet som modedesigner. De kan komma att strunta i vad andra gör. De kan känna att har man en idé så ska man genomföra den. Man ska testa nya idéer. Man ska vara en avantgardist och gå före. Ett stort tack till Gunilla Pontén för att hon gick före och ljuter mod i alla andra och våga gå sin egen väg, säger Karina Ericsson Wärn, rektor för Beckmans designskola.