Harry Potter-spel inte lika populärt som "Pokémon Go"

2:51 min

Nyligen kom mobilspelet "Harry Potter: Wizards Unite" ut. Spelet är gjort av Niantic som för tre år sedan släppte det omåttligt populära spelet "Pokémon Go".

Trots den tidigare hypen kring "Pokémon" var det endast fyrahundratusen personer som laddade ner "Wizards Unite" under de första 24 timmarna, något som kan jämföras med miljontals av nedladdningar av "Pokémon Go". Kulturnytts Cecilia Ekman frågar sig varför.

– Den största skillnaden måste vara storyn, säger Alexander Baffoun som är ute på "Harry Potter"-promenad tillsammans med kompisen Jimmy Ekholm.

Han förklarar att "Harry Potter: Wizards Unite" är ett mer komplicerat spel än "Pokémon Go", även om spelet är uppbyggt på precis samma sätt, med förstärkt verklighetskänsla genom kamera och gps.

Då tog spelet hela världen med storm och man kunde se folk spela på sina mobiler precis överallt. Nu har bägge killarna helt gått över till att spela "Wizards Unite".

– Jag har spelat varje dag sedan det kom ut, runt sex timmar varje dag och det är så roligt för jag har träffat massa folk igen som jag inte sett sedan "Pokémon Go" kom, säger Jimmy Ekholm.

Trots Harry Potter-franchisens stora framgångar världen över, med bland annat 400 miljoner sålda böcker så kommer inte spelet ens i närheten av sin föregångare "Pokémon Go" i nedladdningar. I dagsläget har spelet runt 5 miljoner nedladdningar, vilket kan jämföras med 7.5 miljoner nedladdningar av "Pokémon Go" – bara det första dygnet, och det endast i USA.

– När "Pokémon Go" kom ut så var det det första riktigt stora spelet som använde sig av AR-teknik och det skapade en hajp inte bara kring spelet utan kring teknikmekaniken, säger journalisten och teknikbloggaren Elin Häggberg.

Hör ett längre reportage under artikeln