Utställning om Förintelsen blockerad av nazister

1:57 min

Under tisdagen blockerade en grupp nazister från NMR ingången till en fotoutställning om Förintelsen, som visas i Almedalen.

I museet Fotografiskas utställning om Förintelsen, "Fading Stories – pass them on", som görs i samarbete med Raoul Wallenberg Academy, har fotografen Sanna Sjöswärd porträtterat överlevande från förintelsen. Utställningen visas just nu under politikerveckan i Almedalen i Visby.

Vid lunchtid under tisdagen blockerades utställningens entré av ett tiotal personer från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

– Några av dem gick också in i utställningen och fällde därinne en rad kommentarer om de överlevandes berättelser. De kallade dem bland annat "jävla mytomaner" och att de "förvanskar historien", säger Johanna Westien, tillförordnad generalsekreterare på Raoul Wallenberg Academy.

NMR-anhängarna lämnade platsen när polis dök upp.

Kommer det att bli några förändringar i säkerheten kring utställningen?

– Vi för den dialogen med polisen, och de har god bevakning på de här anhängarna. Vi hade önskat kanske att se mer direkt närvaro. Som sagt, det var en ganska stor grupp personer som kom hit. Men när vi väl fick stöd av polisen, så skapade det en större trygghetskänsla på plats, säger Johanna Westien.

Vad tänker du kring allt det här, efter diskussionen som har varit kring NMR:s närvaro i Almedalen?

– Vi på Raoul Wallenberg Academys håll, och även Fotografiska och Sanna Sjöswärd, som gör den här utställningen tillsammans, känner ju onekligen att vårt arbete och det vi vill lyfta fram med utställningen är viktigare än någonsin. De överlevandes röster måste höras, de måste föras vidare, säger Johanna Westien.

Senare under tisdagen håller NMR ett torgmöte i Visby.

"Fading Stories – pass them on" visas på Fotografiska i Stockholm från och med 27 augusti.