Nan Goldins Sackler-protester har nått Frankrike

0:51 min

Den världskända fotografen Nan Goldin ledde igår en protest utanför Louvren i Paris, mot läkemedelsfamiljen Sacklers inflytande över konstvärlden.

Louvren tog på 90-talet emot bidrag från den amerikanska läkemedelsfamiljen Sackler. Nan Goldin och de övriga demonstranterna kräver nu att museet ändrar namnet på de delar av museet som sedan dess burit familjens namn.

Sackler-familjen har gjort sig en stor förmögenhet på det smärtstillande läkemedelet Oxycontin, som enligt många är en av orsakerna till den stora opioidkris som drabbat USA. Familjen är en av de mest generösa bidragsgivarna till flera av världens största museer, men har på senare tid kritiserats hårt för sina marknadsföringsmetoder.

Nan Goldin, som själv har varit beroende av smärtstillande läkemedel, har lett liknande protester hemma i USA, bland annat mot Guggenheim-museet och Metropolitan Museum of Art. Aktionen utanför Louvren var den första på fransk mark.

I mars blev Londons National Portrait Gallery den första stora institutionen som öppet tackade nej till bidrag från Sackler-familjen.