Stellan Skarsgård om rollen i "Ut och stjäla hästar"

2:45 min

En av sommarens stora naturupplevelser på film är filmatiseringen av den norske författaren Per Pettersons roman "Ut och stjäla hästar". Filmen fick en Silverbjörn för sitt foto på filmfestivalen i Berlin i vintras. Emma Engström fick en pratstund med regissören Hans Petter Moland och huvudrollsinnehavaren Stellan Skarsgård.

– Jag tycker inte om att se filmen, eftersom jag inte tycker om att se mig själv. Men den var jättekul att göra, förutom att det var 30 grader kallt, säger Stellan Skarsgård.

I filmen "Ut och stjäla hästar" spelar naturen en ovanligt stor roll. Berättelsen har två tidsplan. I nutid är det bister nyår på en avlägsen gård i Norge. Där sitter Stellan Skarsgårds rollfigur Trond och hoppas få vara ensam med sina minnen.

– Sedan är det så skönt att han säger så lite. Jag tycker att det är helt underbart att få spela allt som händer mellan replikerna.

Det andra tidsplanet utspelar sig en sommar i efterkrigstidens gränsland mellan Norge och Sverige, där vinden går genom böljande blomsterängar och tunga trädstammar skummar fram i energiska älvar. Vi får följa unge Trond som är i sommarhuset med sin pappa. Mamma är kvar i stan, vilket öppnar för dramatik i det hårda arbetet med slåtter och att få virket över till Sverige.

Stellan Skarsgård ser filmen framför allt som en berättelse om en pojke som blir övergiven av sin pappa.

– Och hur han också i sin tur överger sin dotter. Jag hoppas att han på slutet inser detta. Det är lite sent att bättra sig men det är alltid bättre än att inte inse, säger Stellan Skarsgård.

Regissören Hans Petter Moland fastnade för skildringarna av det arbetsamma och sociala livet vid sommargården, som påminde honom om hur han själv var äldsta pojken på en liknande gård. Han ser filmen framför allt som en berättelse om att försöka leva med de trauman man får i livet.

– De erfarenheter som har gett oss ärr och sår kan få vara en del av den jag är, men inte nödvändigtvis begränsa vem jag är, säger Hans Petter Moland.