Lönerna på BBC väcker debatt

1:44 min

Brittiska public service-bolaget BBC har hamnat i blåsväder för att ha höjt lönerna till sina bäst betalda programledare – samtidigt som man drar in gratis tv-licens för äldre tittare.

Tidigare fotbollstjärnan Gary Lineker är den högst betalde av BBC:s programledare med en årslön på svindlande 1 750 000 pund – motsvarande 22 miljoner kronor. Det framgick när BBC lämnade sin årsredovisning igår.

Public service-bolaget är sedan ett par år tillbaka ålagt av regeringen att redovisa hur många och vilka anställda som har årslöner över 150 000 pund – och redovisningen brukar väcka debatt.

Förra året fanns bara män på tio-i-topplistan. I år finns tre kvinnor med på listan över de allra mest högavlönade – men bolaget får istället kritik från flera håll för att man höjt lönerna för de mest välbetalda.

Det sticker i ögonen på många – särskilt i ett läge där BBC från och med nästa år kommer att ta ut tv-licens av hela befolkningen, med undantag för de fattigaste pensionärerna. Idag får alla personer över 75 år tv-licensen gratis.

BBC:s styrelseordförande David Clementi påpekar att det är ett regeringsbeslut som ligger till grund för att dom gratis tv-licenserna dras in, och att bolaget behöver tävla med kommersiella konkurrenter om dom bästa programledarna - och att BBC fortfarande trots allt betalar mindre än andra.