SOMMARTIPSET I KULTURNYTT

Sommartipset: Om det mörkaste ljuset

2:32 min

Sommaren 2019 är det 50 år sedan människan satte fötterna på månen. En historisk landvinning på det ljusgrå klot som i alla tider hållit mänskligheten sällskap, fascinerat och inspirerat. Mina Benaissa tipsar om det mörkaste ljus hon någonsin sett.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Det är som ett växthus som är kluvet mitt i tu på längden. Där delar av de runt 40 unika glasskivorna är svarta. Men det svarta är mer än en färg. Det är istället något så exklusivt som månljus.

"Okej? Få se nu... hur hänger det ihop? Fattar inte."

Jag funderar fram och tillbaka, som när man försöker lista ut ett trolleritrick. Men får snart pausa tankarna. För väl inne i konstnären Johan Österholms installation "Structure for Moon Plates and Moon Shards", tänker jag framför allt två saker: "förstör inget, allvarligt alltså, gör inte sönder något."

Och så tänker jag:

"Hjälp. Så vackert."

– Det är glas som bestrukits med en ljuskänslig emulsion och sedan lämnats ute under fullmånen under ett års tid, berättar Johan Österholm.

Han berättar också hur han i arbetet med verket lämnade staden med glasskivorna i sin lådcykel, ute på landet är månljuset annorlunda än i staden. Glaset fick sen ligga och suga i sig ljuset från en himlakropp mycket långt bort.

Det må vara en utmaning för tanken att förstå, men framför allt en stor tröst. Att det som ser så mörkt ut, i själva verket gömmer ett helt år av ljus.

Johan Österholms verk visas i utställningen "Moonlight" på Hasselblad center i Göteborg fram till den 22 september 2019. 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista