Industrimuseet Pythagoras hotas av nedstängning

3:41 min

Museet Pythagoras i Norrtälje är ett av landets viktigaste industriminnen. Men sedan kommunen inte beviljat ett anslag för att kunna driva museet vidare hotas det nu av nedstängning.

Museichefen Erika Grann säger till Kulturnytt att det är bråttom att hitta en lösning.

– Vi måste vara rädda om de här platserna, som Pythagoras, som är miljöer som är på riktigt. Det var på de här platserna som historien ägde rum, och förstör vi de platserna så kommer de aldrig mer tillbaka till oss.

Det dunkar, pyser och puffar under de guidade turer vid Pythagoras som museichefen Erika Grann och Mats Törnquist, som är ordförande i stiftelsen Pythagoras, håller i. Vid Pythagoras tillverkades tändkulemotorer som användes i bland annat jordbruksmaskiner och fiskebåtar. Mats Törnquist förklarar varför det är viktigt att industrimuseet får leva vidare:

– De här tändkulemotorfabrikerna var en förutsättning för samhällsomvandling och urbanisering. Det här är en berättelse som är helt avgörande för att man ska förstå vilket land man kommer ifrån och bor i.

Museet har haft ett treårigt avtal med Norrtälje kommun på 1,2 miljoner kronor per år, ett avtal som har förnyats. De pengarna går bland annat till underhåll och skötsel av fastigheten och maskinerna. Men det tilläggsstöd på 400 000 kronor per år som krävs för att driva Pythagoras och som museet har fått tidigare har kultur- och fritidsnämnden i Norrtälje i år sagt nej till. Tilläggsstödet behövs för att kunna hålla museet öppet för besökare och anordna visningar. Om ingenting görs så stänger museet efter sommaren – och på sikt väntar avveckling. Halva personalstyrkan är redan uppsagd och försvinner i september.

Samtidigt har kommunen beslutat att lägga cirka tre miljoner kronor på en organisation som ska stötta museerna i Norrtälje och bland annat hjälpa dem med marknadsföring.

– Hela det resonemanget fördes, i min värld, under förutsättning att de som bedriver verksamhet – det vill säga Pythagoras och andra museer här i staden – skulle få möjlighet att fortsätta med den. Om vi inte har någon verksamhet finns det inte så mycket att samordna och inte heller att marknadsföra, säger Mats Törnquist.

Bengt Ericsson från Centerpartiet är ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Norrtälje. Han säger att nya samtal ska föras mellan kommunen och Pythagoras och han hoppas på att det ska gå att hitta en lösning. Men ett nytt beslut kan fattas först den 12 september då kultur- och fritidsnämnden möts igen.

– Det blev nej eftersom vi inte hade pengar i vår egen budget. Jag har ingen patentlösning och jag har ingen sedelpress, säger Bengt Ericsson och fortsätter:

– Men däremot är vi öppna för att föra så snabba förhandlingar som möjligt. Jag vill medverka till att vi får en lösning dels på kort sikt, men framför allt får en långsiktig lösning där man inte ska behöva komma in med ansökningar om tilläggsanslag.

Besökaren Ewa Tures som har rest från Stockholm för att gå på en av de guidade turerna vid museet blir upprörd när hon får höra talas om att Pythagoras hotas av nedläggning:

– Jag tycker att det är otroligt korkat. Man kan alltid hoppas att politikerna tar sitt förnuft till fånga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista