Nytt museum för ung konst i Istanbul

1:17 min

En av Istanbuls mest prestigefyllda konsthallar Arter lämnar nu teststadiet och kliver in i ett toppmodernt museum på 18 000 kvadratmeter.

Tre år försenat öppnar Arter, en av Turkiets ledande icke-vinstdrivande konsthallar för samtida konst, nytt i samband med Istanbulbiennalen i september. De lämnar därmed den vita kuben på paradgatan Istiklal i centrala Istanbul för något helt annat.

För tidningen The Art Newspaper berättar museichefen Melih Fereli att det nya museet som kostar motsvarande närmare 1,3 miljarder kronor och brer ut sig på 18 000 kvadratmeter bland annat kommer att innehålla 3000 kvadratmeter flexibla gallerier, två teatrar och en skulpturterass och att det planeras för scener för en internationell skulptör och en opera. Han säger att museet är utformat för att "låta konstnärer tänka annorlunda".

Med i flytten finns 1300 konstverk, ungefär hälften av turkiska konstnärer, som kommer att vara kärnan i det nya museet. Bland dem finns verk av stora internationella namn som Sigmar Polke, Mona Hatoum och Turkiets Sarkis.

Arter stöds av välgörenhetsorganisationen Vehbi Koç och öppnade 2010 som en slags konsthall, ett experimentområde för ung konst som inte riktar sig till museer. Den bröt ny mark då. Nu, i sina nya lokaler, som museum, lovar museichefen att den kommer att göra det igen. Nu är testet över, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista